Diyet içecekler inme ve bunama riskini üç kat artırıyor olabilir (Okuma Süresi: 2 dk)
20 Nisan 2017 tarihinde önemli nöroloji dergilerinden Stroke‘ta yayınlanan yeni makaleye göre yapay tatlandırıcılar içeren içecekler uzun vadede inme (felç) ve bunama (demans) riskini artırıyor. Bunun için bu ürünleri yüksek miktarlarda tüketmek de gerekmiyor. Her gün 1 kutu diyet kola içmek inme ve bunama riskini üç kat artırıyor.
10 yıllık araştırmanın sonucunu yayınlayan araştırmacılar bu artışın sebebinin sadece bu çalışmayla anlaşılabilmesinin mümkün olmadığını belirtseler de ilişkinin açık olduğunu söylüyorlar.
Makalenin ilk yazarı Boston Üniversitesi’nden Dr. Mathew P. Pase Medscape’e verdiği mülakatta “Diyet içecekler kullanmayın diyemem ama diyet içeceklerin diğerlerine göre daha sağlıklı alternatifler olduğu düşüncesini gözden geçirmeliyiz” diyor. Çalışmanın akla getirdiği bir başka soru ise “diyet içeceklerin mi inme ve bunama riskini artırdığı yoksa sağlıksız yaşayan ve bu nedenle inme ve bunama riski yüksek olan insanların bu ürünleri daha fazla tercih etmesinin mi bu sonuca ulaşılmasına sebep olduğu” sorusu.
Aynı çalışma grubunun 5 Mart’ta yayınladığı bir başka makaleye göre ise diyet içecekler beyin hacminin küçülmesine neden oluyor ve bireylerin hafıza testlerindeki performanslarını düşürüyor.
Yeni çalışmaların ne sonuçlar vereceğini merakla bekliyorum, ancak şimdilik diyet içeceklerden uzak durmak makul bir kararmış gibi görünüyor.
Düzeltme: Ben yazıyı yayınladıktan birkaç gün sonra Çetin Tüker hoca yazı ve konu ettiği çalışma hakkında Facebook’ta yaptıkları bir tartışmayı aktardı, ben de bu tartışmayı gösteren twit serisini refere ederek NöroBlog twitter hesabından bir düzeltme yayınladım. Çalışma sosyal medyada çıkan ve benim de düştüğüm yanıltıcı başlıklara rağmen aslında bir nedensellik belirtmiyor, sadece iki durum arasında bir bağıntıdan bahsediyor. Bu çalışma yöntemiyle çıkan sonuçlara göre “diyet içecekler/yapay tatlandırıcı inme ve bunama riskini artıran sebeptir” diyemeyiz, ancak bu ikisi arasında şu anda sebebini bilmediğimiz bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz. Sebebin gerçekten diyet içecekler/yapay tatlandırıcılar olup olmadığını bilmek için başka çalışma modellerine ve nihayetinde hayvan deneylerine ihtiyaç var.
Düzeltmeleri için Çetin Tüker ve Işıl Arıcan‘a teşekkür ediyorum.
Düzeltme: Makale sebepsellikten degil bagintidan bahsediyor. https://t.co/DUecyWSSQx Tesekkürler @cetintuker ve @isil_arican
— NöroBlog (@NoroBlog) April 27, 2017
***
Referanslar:
Diyet içecekler tüketimiyle inme ve bunama ilişkisini inceleyen Stroke makalesi
Aynı grubun diyet içecekler ile beyin hacmi ve hafıza testleri performanslarını inceleyen Mart tarihli Alzheimer’s and Dementia dergisinde yayınlanan makalesi (Ücretli üyelik gerektiriyor)
Makalenin ilk isim yazarı Dr. Pase ile yapılan söyleşiyi de içeren Medscape yazısı (ücretsiz üyelik gerektiriyor)
Görsel: Susan Murtaugh (link)
***
Yazıyı beğendiyseniz anasayfamızdan beğenebileceğiniz başka yazılarımıza ulaşabilirsiniz. NöroBlog sadece bir blog değil; bize aynı zamanda twitter adresimizden ulaşabilir ya da NöroBlog Podcast‘i dinleyebilirsiniz.