2014’ten beri yılda ortalama 25 kişi “selfie kazalarında” hayatını kaybetti

Okuma Süresi 2 Dakika

2014’ten beri yılda ortalama 25 kişi “selfie kazalarında” hayatını kaybetti  (Okuma süresi: 2 dk)

Selfie kavramı 2013 yılında hayatımıza ilk defa girdiğinden beri popülerliğini korudu, selfie fotoğraflarının bu kadar çok sevilmesinin psikolojik nedenleri üzerine epey konuşuldu. “Selfienin psikolojisi” bir yana, insanlar selfie fotoğrafları o kadar sevdiler ki çoğu insan en tehlikeli anlarda bile selfie çekmekten vazgeçmedi. Bu önlenemez selfie tutkusunun pek çok kazaya yol açtığı da bilinen bir gerçekti, ancak ölümlü selfie kazaları ilk kez bilimsel bir dergide yayınlanan bir derlemeye konu oldu.

International Journal of Injury Control and Safety Promotion dergisinde yayınlanan yeni bir makaleye göre Ocak 2014 – Temmuz 2016 arasındaki 2,5 yılda yaşanan toplam 52 kazada 75 insan “selfie çekmek isterken” canlarından oldu.

Can kaybının yaşanmadığı yaralanmalı selfie kazaları çalışmaya dahil edilmezken, selfie kazalarında en çok can kaybının yaşandığı ülke 41 ölümle Hindistan oldu. Hindistan’ı altışar kişiyle Rusya ve ABD takip ediyor. Ne mutlu ki şimdiye kadar Türkiye’den selfie kaynaklı herhangi bir ölüm kayıtlara geçmemiş. Selfie çekerken yaşanan kazalarda en sık ölüm sebepleri yüksekten düşme, boğulma ve tren yolu kazaları. Erkeklerin risk alma davranışlarında daha fazla sorun yaşadığını bilenler için kazalarda ölenlerin %82,3’ünün erkekler olması şaşırtıcı bir sonuç olmasa gerek. Ölenlerin ortalama yaşının 23,3 yaş olması da araştırmanın trajik verilerinden biri, her 4 ölümden üçünde 25 yasından küçük insanlar selfie kazalarına kurban oluyor, ölenlerin yaklaşık yarısı öğrenciler. Hayatlarını kaybedenler arasında selfie çekmek isterken kendini silahla vurandan yanlışlıkla el bombası patlamasına sebep olana, deniz aygırı ve boğa saldırısına uğrayandan Taç Mahal merdivenlerinden yuvarlanananlara kadar birçok talihsiz insan var.

Rusya'daki Anti-Selfie Kampanyasının Afişleri
Rusya’daki Anti-Selfie Kampanyasının Afişleri

Selfie kaynaklı ölümlerde dünya lideri konumundaki Hindistan’da hükümet yetkilileri bu ölümleri önlemek için harekete geçti ve selfie çekmenin tehlikeli olduğu bölgeleri belirleyerek buralarda “selfie yasağı” getirdiler. Rusya’da da yetkililer “selfie hayatınıza mal olabilir” temalı uyarı işaretleriyle selfienin tehlikelerine dikkat çeken kampanyalar düzenlediler.
Selfie olmayan fotoğrafların çekimi sırasında her yıl ne kadar insanın hayatını kaybettiğine dair bir verimiz olmadığı için selfie çekmenin ekstra bir risk getirip getirmediğine dair net bir şey söylemek kolay değil. Ancak sezgisel olarak selfie çekmenin başka fotoğraf çekimlerine göre daha riskli olduğunu söylemek mümkün.
Siz siz olun, selfie çekerken tehlikeli hareketlerde bulunup hayatınızı riske etmeyin. Sanıyorum bu yazıyı okuyan hiçkimse Türkiye’nin ilk selfie kurbanı olarak tarihe geçmek istemez.