Annenin Dokunuşu Yavrunun Beyin Gelişimini Destekliyor

Okuma Süresi < 1 Dakika

Kemirgenlerle yürütülen yeni bir araştırma yavruyu anneden ayırmanın beyin gelişimini nasıl olumsuz etkilediğini gösteriyor.

Anne fareler ve yavrularıyla yapılan ve eNeuro dergisinde yayınlanan çalışma, annenin varlığının çocuğun beyin gelişimi üzerinde serotonin sistemini düzenleyerek doğrudan ve uzun vadeli etkileri olduğunu öne sürüyor. Araştırma, yaşamın erken dönemlerinde yavruyu anneden ayırmanın bebeğin gelişimini rayından çıkarabileceği olası bir mekanizma sunuyor.

Catia Teixeira ve meslektaşları yavru farelerin beyin aktivitelerini anneleriyle etkileşimleri esnasında kablosuz bir sistemle kaydederek beyin gelişiminde kritik rol oynadığı bilinen iki faktör olan “anne bakımı ve serotonin nörotransmitterinin” arasında direkt bir bağlantı olduğuna dair kanıt sağladılar.

Araştırmacılar, annenin yuvadaki varlığının yavruların prefrontal korteksindeki (yavaş gelişen, serotonin reseptörlerince zengin bir beyin bölgesi) aktiviteyi arttırdığını gösterdiler. Bu reseptörlerin etkisizleştirilmesi, aktivite artışına nötrleyici yönde etki ederken diğer tarafta izole bir grup yavruya seçici-serotonin-geri alım-inhibitörü (SSRI) bir ilaç olan fluoksetin verilmesi annenin varlığında gözlenene benzer şekilde prefrontal korteks aktivitesini arttırdı.

Bu sonuçlar anne ile irtibatın ve serotonin sisteminin gelişen beyindeki nöral aktivite için önemli düzenleyiciler olduğuna işaret ediyor.

Annesinin sesi bebeğin beynini nasıl şekillendiriyor?

Kaynaklar ve ileri okuma:

Orijinal Makale eNeuro

Haber Science Daily

Kapak Görseli Freepik.com

Yazı ilk olarak 19 Temmuz 2018 tarihinde Neuroscience News internet sitesinde yayınlanmış ve NöroBlog ekibi tarafından Türkçeleştirilmiştir.

***

Anasayfamızdan daha fazla sinirbilim yazısına ulaşabilir, podcast ve videolarımıza erişebilirsiniz.

***