Bir ürünün 4,99 TL ya da 5 TL olması alışveriş tercihimizi değiştiriyor mu?

Okuma Süresi < 1 Dakika

Marketlerde sürekli gördüğümüz bir numaradır: En sevdiğiniz çikolatanın fiyatı 4,99 TL. Yani 5 TL’den sadece bir kuruş eksik, pratikte hiçbir anlamı yok! Yine de pazarlamacılar beynimizi bu şekilde manipüle edip 4,99 TL’lık bir etiketle bu çikolatayı almamız için bizi kandırabileceklerini düşünürler.

Peki beynimiz gerçekten bu basit numaraya kanacak kadar naif mi?

Yeni yapılan bir araştırma bu pazarlama taktiğinin herkes üzerinde etkili olmadığını gösteriyor. Marketing Letters dergisinde yayınlanan çalışmada 9’la biten fiyatlandırma taktiğinin etkinliği 932 tüketici üzerinde yapılan deneylerle test edildi.

Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre 9’la biten etiketler normal bir alışveriş sırasında çok da etkili görünmüyor. Ancak kısa zamanda çok alışveriş yapılması gereken, zaman açısından kısıtlı alışverişlerde tüketicilerin davranışlarını gerçekten etkiliyor. Böyle durumlarda tüketiciler aceleyle hareket ediyor, benzer ürünlerden örneğin 4,99 dolar etiketli olanları 5 dolar etiketli olanlara tercih ediyor.

Zaman kısıtlaması olmayan alışverişlerde ise 9’lu fiyatlama taktiği özellikle batılı ve analitik düşünen müşteriler üzerinde etkin olurken, daha holistik bir düşünce yapısına sahip asyalı tüketiciler bu fiyatlama taktiğinden daha az etkileniyor görünüyorlar.

Nöromarketing içinde bolca yalan ve safsata olan, ancak hayatımızın tam ortasında yeri olduğu için kaçınamayacağımız, ilginç bir alan. Bu alanda yapılacak yeni araştırmaları NöroBlog’da aktarmaya devam edeceğiz.

Kaynaklar ve ileri okuma:

Haber Neuroscience News

Makale Marketing Letters

***

Anasayfamızdan daha fazla sinirbilim yazısına ulaşabilir, podcast ve videolarımıza erişebilirsiniz.