23 Temmuz’da Nature Climate Change’de yayımlanan yeni bir çalışmaya göre dünya ısındıkça intihar oranları artıyor. Stanford Üniversitesi’nden ekonomist Marshall Burke tarafından öncülük edilen çalışma, 2050 yılına dek öngörülen sıcaklık artışının ABD ve Meksika’da fazladan 21.000 intihara sebep olabileceğini buldu.
Stanford Dünya, Enerji ve Çevresel Bilimler Okulu’ndan Dr. Burke “İklim değişikliğinden bahsederken çoğu kez soyut kavramlarla düşünmek kolaydır ancak hafifletilememiş iklim değişikliğinin sonucu olarak ortaya çıkabilecek binlerce fazladan intihar vakası yalnızca birer sayı olmakla kalmayıp ülke genelindeki aileler için trajik birer kaybı temsil ediyor” diyor.
Araştırmacılar yüzyıllardır intiharların daha sıcak aylarda en üst noktaya ulaştığını biliyor. Fakat sıcaklığın dışında işsizlik oranları ve günışığı miktarı gibi birçok faktör mevsimsel olarak çeşitlilik gösteriyor ve bu noktaya dek sıcaklığı diğer risk faktörlerinden ayrıştırmak zor olmuştu.
“İntihar, dünya çapında ölüme sebebiyet veren önde gelen faktörlerden biri ve Amerika’daki intihar oranları son 15 yılda çarpıcı şekilde arttı, dolayısıyla intiharın sebeplerine yönelik daha iyi bir anlayış geliştirmek halk sağlığı için bir öncelik” diyor Dr. Burke.
Isı ve İntihar
Sıcaklığın rolünü diğer faktörlerden ayrıştırmak için, araştırmacılar Amerika’daki binlerce bölgeye ve Meksika’daki belediyelere ait birkaç on yıllık tarihsel sıcaklık değerleri ve intihar verilerini karşılaştırdı. Takım, bunun haricinde yarım milyondan fazla Twitter güncellemesinin veya tweetin dilini, daha sıcak havaların zihinsel iyi oluşu etkileyip etkilemediğine karar verebilmek için analiz etti. Örneğin tweetlerin “yalnız”, “kapana kısılmış” veya “intihara meyilli” gibi kelimeleri sıcak hava dalgalarında daha sık içerip içermediğini analiz ettiler.
Araştırmacılar daha sıcak havanın hem intihar oranını hem sosyal medyada depresif üslup kullanımını arttırdığına dair güçlü kanıtlar buldular.
Dr. Burke “Şaşırtıcı biçimde bu etkiler toplulukların ne kadar zengin olduğuna veya sıcak havaya alışık oluşlarına göre çok küçük değişiklikler gösteriyor” diyor.
Örneğin Texas’taki oranlar ülke çapında en yüksek olanlardan. İntihar oranları klima sistemlerinin yaygınlaşmasıyla bile on yıllardır düşüş göstermemiş. Tersine, araştırmacıların söylediğine göre, etkiler zamanla güç kazanıyor.
İklim Değişikliğinin Etkisi
Gelecekte iklim değişikliğinin intihar oranlarını nasıl etkileyebileceğini anlayabilmek adına ekip, öngörülen iklim değişim modellerini kullandı. 2050’ye dek gerçekleşen sıcaklık artışının, intihar oranlarını Amerika’da yüzde 1.4 ve Meksika’da yüzde 2.3 oranında arttırabileceğini hesapladılar. Bu etkiler kabaca ekonomik durgunluğun etkisi (ki intihar oranını arttırır) kadar veya intihar müdahale programları ve silah kısıtlama yasalarının etkileri(intihar oranlarını düşürür) kadar büyük.
Çalışmanın diğer yazarı ve California Üniversitesi’nde doçent olan Solomon Hsiang “İnsanların hava sıcakken daha çok kavga ettiği sonucuna ulaşarak yıllardır ısınmanın anlaşmazlık ve şiddet üzerindeki etkilerini çalışıyoruz. Şimdi başkalarını incitmeye ek olarak bazı bireylerin kendilerine zarar verdiklerini görüyoruz. Görünüşe göre sıcak, insan zihnini ve zarar vermeye nasıl karar verdiğimizi derinden etkiliyor” diyor.
Yazarlar sıcaklıklardaki artışın ve iklim değişikliğinin intihar için direkt motivasyon kaynağı olarak görülmemesi gerektiğini vurguluyorlar. Bunun yerine, sıcaklığın ve iklim değişiminin kendine zarar verme girişimine öncülük eden bireysel bir halin oluşma ihtimalini etkileyerek intihar riskini arttırabileceğine işaret ediyorlar.
“Daha sıcak havalar açıkça intihar için ne tek risk faktörü ne de en önemlisi” diye belirtiyor Burke. “Ancak bulgularımız ısınmanın intihar riski üzerinde şaşırtıcı derecede büyük bir etkisi olduğunu öne sürüyor ve bu akıl sağlığı bağlamındaki anlayışımız için önemli olduğu kadar sıcaklıklar artmaya devam ederse ne beklememiz gerektiği konusunda da önemli.”
Çeviren: Eris İnal
Yazı ilk olarak 23 Temmuz 2018 tarihinde Science Daily internet sitesinde yayınlanmış ve NöroBlog ekibi tarafından Türkçeleştirilmiştir.
Kaynaklar ve ileri okuma:
Haber Science Daily
Orijinal Makale Nature Climate Change
Kapak Görseli Freepik.com
Genç Hissetmenizin Sebebi Beyninizin Daha Yavaş Yaşlanması Mı?
***
Anasayfamızdan daha fazla sinirbilim yazısına ulaşabilir, podcast ve videolarımıza erişebilirsiniz.