Çocuk Beyninin Farkı “Sünger Gibi” Yumuşak Olması Mı?

Okuma Süresi 2 Dakika

Delaware Üniversitesi‘nden araştırmacılar, yaygın kullanılmayan bir medikal görüntüleme tekniği olan manyetik rezonans elastografi (MRE) kullanarak genç beyinlerin bazı bölgelerde erişkin beyinlerinden daha sert ve diğer bölümlerde erişkin beyinlerinden daha yumuşak olduğunu buldu.

Bu bulgular klinisyenlerin psikiyatrik bozuklukların yanı sıra gelişim, risk alma davranışı ve diğer önemli bilişsel sorunları değerlendirmelerine yardımcı olmak için kullanılabilir.

Developmental Cognitive Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırma, canlı katılımcılarda genç beyinlerin mekanik özelliklerini rapor eden ilk çalışma.

MRE Beyin Taramaları Ne Açığa Çıkardı?

Muhtemelen birinin “çocukların süngere benzediğini” söyleyişini duymuşsunuzdur, görünen o ki bu analoji gerçeklerle uyumlu. “Erişkin beyni kullanılmış bir sünger gibi sertken, küçük bir çocuğun beyni yeni bir sünger gibi yumuşaktır” diyor Delaware Üniversitesi’nde Dr. Curtis Johnson.

Johnson “Son on yılda araştırmacılar beynin mekanik özelliklerinden, beyin sağlığına açılan bir pencere olarak yararlanıyorlar” diyor. Beynin esnekliği ve yumuşaklığı yaş veya düşünce yetisini ölçen görevlerdeki performansı etkileyen nörolojik hastalıklarla bağlantılı.

Johnson’a göre “Mekanik özellikler beynin başka türlü görülmesi zor olan incelikli yönleri hakkında çok şey ortaya çıkardı.”

Araştırmacılar çalışmalarında manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tekniğinden üretilen ve manyetik rezonans elastografi (MRE) olarak adlandırılan bir teknik kullandılar. MRE’de beyin görüntüleme verileri ile titreşim dalgaları beynin mekanik özelliklerini haritalayabilmek için eşleniyor. Bu işlem her bir beyin taraması için genç katılımcıların altı dakika boyunca MR makinesinde uzanmasını gerektiriyor.

Araştırmacıların beyin taramaları boyunca çocukların sabit durmasını nasıl sağladıklarını merak ediyor musunuz? Onlara Frozen ve The Incredibles izlettiler.

Bulgular, temporal ve paryetal loblar dahil olmak üzere genç beyinlerin dış bölgelerinin ortalamada erişkin beyninden daha yumuşak olduğunu gösteriyor. Genç beyinlerin kaudat çekirdek ve putamen gibi iç kısımları ise ortalama bir erişkin beynindekinden daha sert.

“Belki de beyin dokusunun sertliği yaşlandıkça dışa doğru yayılıyordur” diyor Johnson, ancak gerçekten neler olduğunu doğrulayabilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

Beyin yumuşaktan serte dönüştükçe hafıza gelişimi, zeka ve karar verme mekanizmaları kendini yeniden inşa ediyor. Bu gelişim ayrıca psikiyatrik bozukluklar ve risk alma davranışı için de önemli.

Bu çalışmalardan edinilen veriler günün birinde doktorların gelişimsel gecikme, davranışsal anomaliler ve psikiyatrik bozukluklara sahip çocukları incelerken başvurabileceği normlar geliştirmek için kullanılabilir. Beyne dair bu kazanımlar, çocuklarda kafa yaralanmalarının etkilerini azaltmak için yardımcı olan kask veya diğer koruyucu ekipmanları tasarlayanlar için de kullanışlı olabilir.

Çeviren: Eris İnal

Yazı ilk olarak 7 Ağustos 2018 tarihinde MedicalXPress internet sitesinde yayınlanmış ve NöroBlog ekibi tarafından kısaltılarak Türkçeleştirilmiştir.

Kaynaklar ve ileri okuma:

Haber MedicalXPress

Orijinal Makale Developmental Cognitive Neuroscience

Kapak Görseli Freepik.com

Annenin Dokunuşu Yavrunun Beyin Gelişimini Destekliyor