Yeni doğmuş bir bebeğin sağlığı için anne sütünün ne kadar değerli olduğu bilinir. Anne sütü bebeğe ihtiyaç duyduğu besini sağlar ve içeriğindeki özel proteinler sayesinde bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Görünen o ki anne sütü bebeğin beyin gelişimi için de kritik önemde.
NeuroImage dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, erken doğan bebeklerin beyin gelişiminde anne sütünün özellikle önemli olduğu gösterildi. Edinburgh Üniversitesi’nden bilim insanları 33 haftalık ya da daha erken doğan ve yoğun bakımda kalmak zorunda kalan bebeklerin beyin gelişimlerini izlediler. Bu bebeklerden bir kısmı ağırlıklı olarak anne sütü ile beslenirken, diğer kısmı çeşitli sebeplerden dolayı mama ile beslenmekteydi.

Bilim insanları normal doğum zamanı olan 40. haftaya gelindiğinde (doğumdan sonraki 7. haftada) bu bebeklerin beyinlerini manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile görüntülediler. Çalışma anne sütü alan bebeklerin beyin gelişimlerinin, mama ile beslenen bebeklere göre daha iyi olduğunu gösterdi. Daha yüksek oranda anne sütü ile beslenen bebekler doğduktan sonraki 7. haftada mama ile beslenen bebeklerden daha fazla beyin bağlantısı oluşturmuştu.
Doğumdan sonraki haftalar bebeğin beyin gelişimi açısından oldukça önemli olduğu bilinen kritik dönemlerden biri. Bu haftalarda gelişimin geri kalması, kişinin ilerleyen yaşlardaki beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Bilim insanları bu sonuçlar ışığında erken doğan ve yoğun bakımda kalmak zorunda kalan bebeklerin mümkün olduğunca anne sütü ile beslenmesini tavsiye ediyorlar. Elbette bu konuda yenidoğan yoğun bakım ünitelerine büyük görev düşüyor. Doktorlar ve sağlık personeli bebeklerin mümkünse bu birimlerde de anne sütü ile beslenmesini teşvik etmeli.
Kaynaklar ve ileri okuma:
Haber Neuroscience News
Orijinal Makale NeuroImage
Anasayfamızdan daha fazla sinirbilim yazısına ulaşabilir, podcast ve videolarımıza erişebilirsiniz.