Duygularımız Yön Tercihimizi Değiştiriyor

Okuma Süresi 2 Dakika

Şöyle bir düşünelim: Tokalaşmak istediğimizde çoğunlukla her iki taraf da sağ elini uzatır, sağ eliyle tokalaşır. Bir bebeği kucağımıza almak istediğimizde ise sol kolumuzu tercih ederiz. Bunun muhtemel nedeni, çoğumuzun baskın eli olan sağ elimizi boş bırakarak gerekirse o elle bir şeyler yapmaya devam etme niyetimizdir. Biriyle sarılıp öpüşecekken insanların genel tercihi sağ tarafa doğru yönelmektir.

Peki sarılırken, tokalaşırken ya da öpüşürken vücudumuzun hangi tarafını kullanacağımızı neye göre belirleriz?

Bu ilginç soruya verilen yanıtlar şimdiye kadar hep sağlaklık ve solaklık üzerinden veriliyordu. Sağlaklar tokalaşmak için daha yetenekli elleri olan sağ ellerini uzatıyorlar, solaklar da toplumda azınlık durumunda oldukları için onları takip etmek zorundalar.

Almanya ve Avustralya’dan bilim insanlarının yaptığı yeni bir çalışma bu duruma daha incelikli bir açıklama getiriyor. Bilim insanlarına göre geleneksel açıklama doğru olmakla birlikte, duygularımız da yön tercihimizi belirlemede önemli bir rol oynuyor olabilir.

Araştırmacılar hem pozitif hem de negatif duyguların yaşandığı durumlarda, duygusal açıdan nötr durumlara kıyasla sağ taraf tercihinin daha sık görüldüğünü ortaya koydular. Buna göre, sarılma ve kucaklaşmalarda sağ taraf her ne kadar dominant olsa da, özellikle duygusal anlarda sağ taraf tercihi daha da yüksek oranlara çıkıyor ve sol taraf tercihi giderek azalıyor.

Bilim insanları bu duruma olası bir açıklama olarak duyguların genellikle beynin sağ yarı küresinde işlendiğini, bu durum beynin sağ yarı küresini meşgul ettiği için hareket konusunda sol yarı küreye öncelik tanıdığını iddia ediyorlar. Sol beyin vücudun sağ yarısını kontrol ettiği için vücut sağ taraftan başlayan hareketlere öncelik veriyor.

Kaynaklar ve ileri okuma:

Haber Neuroscience News/Why People Have Lateral Preferences When Kissing and Hugging

Orijinal Makale Neuroscience and Biobehavioral Reviews

Dünya Solaklar Günü Kutlu Olsun!

Anasayfamızdan daha fazla sinirbilim yazısına ulaşabilir, podcast ve videolarımıza erişebilirsiniz.