1 milyon işlemciye sahip dünyanın en gelişmiş insan beyni süperbilgisayarı SpiNNaker Manchester Üniversitesi’nde çalıştırıldı.
Saniyede 200 milyondan fazla işlem yapma kapasitesine sahip olan süperbilgisayar 15 milyon sterline mal oldu. 20 yıldır tasarlanan ve kurulması 10 yıl süren süperbilgisayarın insan beynini bilgisayar ortamında simüle etmek için tüm dünyada devam eden çalışmalara hız kazandırması bekleniyor.
Dünyada bu alanda yapılan çalışmalardan en ünlüsü, AB fonları desteğiyle 1 milyar euroya yakın bütçesi bulunan ve halen İsviçre’de devam eden İnsan Beyin Projesi (Human Brain Project). İngiltere Manchester Üniversitesi’nde çalışmaya başlayan SpiNNaker da AB ve European Human Brain Project desteğiyle tamamlandı.
İnsan beynini bilgisayarda simüle ederek anlama düşüncesi heyecan yarattığı ve destek gördüğü kadar eleştirilere de maruz kalıyor. Son dönemde Human Brain Project’te yaşanan sorunlar nedeniyle projenin başındaki isim Henry Markram istifa etmek zorunda kalmıştı. İnsan beyninin bilgisayarda simüle edilemeyeceğini düşünen bazı bilim insanları, bu tarz projelerin beyni anlamak konusunda fayda sağlamayacağını iddia ediyorlar. Bu fikrin destekçileri ise bir gün tüm nöronları, sinapsları ve konnektomları ile insan beyninin bir bilgisayarda simüle edilmesinin mümkün olduğu düşüncesindeler.
Popüler kültürde de kendine önemli bir yer edinen bu düşünce, başrollerini Johny Depp ve Rebecca Hall’un paylaştığı 2014 yapımı Transcendence filmine ilham vermişti.
Film Türkiye’de “Evrim” ismiyle vizyona girdi.
Kaynaklar ve ileri okuma:
Haber Mancherster University
Human Brain Project Anasayfa
Görsel IMDb – Transcendence
Anasayfamızdan daha fazla sinirbilim yazısına ulaşabilir, bize NöroBlog Podcast ya da NöroBlog YouTube kanalı üzerinden de erişebilirsiniz.