Massachusetts General Hospital’da beyin görüntüleme üzerine çalışan bilim insanları şimdiye kadar çekilmiş en yüksek çözünürlüklü beyin MR görüntülerini oluşturdular.
58 yaşında ölen bir insanın kadavrasından elde edilen görüntüler, insan beynini şimdiye kadar görmediğimiz kadar detaylı bir şekilde görmemizi sağlıyor. Görüntülerin, yaşayan bir beyin yerine bir kadavra üzerinde çekilmesinin bir nedeni var: 100 mikron* çözünürlüğündeki görüntülerin elde edilebilmesi için beynin 7 Teslalık deneysel bir MR cihazının içinde 100 saati aşan bir süre görüntülenmesi gerekiyordu.
Bulgularını ve görüntülere dair veri setini bioRxiv‘de sunan bilim insanları, bu detaylı MR görüntülerinin insan beyninin anatomisini anlamamıza katkı sunacağını düşünüyorlar.
MR nedir, ne işe yarar?
MR olarak kısaltılan “manyetik rezonans görüntüleme” tekniği 1990’li yıllarda geliştirilen bir radyolojik görüntüleme yöntemidir. MR sayesinde beyin gibi yumuşak dokuların detaylı görüntüleri elde edilir. Ayrıca MR verileri üzerinde yapılan çeşitli oynamalarla beyindeki kan akışı da izlenebilir, bu yönteme fonksiyonel MR adı verilir. MR ve fonksiyonel MR sinirbilimde sıklıkla kullanılan beyin görüntüleme yöntemleridir.
*Mikron (ya da mikrometre) bir metrenin milyonda biri uzunluğundaki mesafedir.
Yazan: Onur Arpat
Düzenleyen: Meriç Öztürk
NöroBlog’u Patreon üzerinden desteklemek için: patreon.com/NoroBlog
Kaynaklar ve ileri okuma:
Video Brian Edlow – Twitter
Makale bioRxiv (Preprint)
Laboratuvar massgeneral.org
Anasayfamızdan daha fazla sinirbilim yazısına ulaşabilir, podcast ve videolarımıza erişebilirsiniz.