Meninks (Beyin Zarı) Nedir?

Okuma Süresi < 1 Dakika
Skull: Kafatası, Brain: Beyin (Kaynak: Neuroscientifically Challenged)

Meninks, beyin ve omuriliği (yani merkezi sinir sistemini) saran zar yapıya verilen isimdir. Diğer adı beyin zarıdır. Kafatası ile beyin arasındadır. Meninks 3 tabakadan oluşur: Dura mater, araknoid mater ve pia mater.

Meninksin katmanları nelerdir?

1- Dura mater: Kalın, kafatası ve omurgaya en yakın, en üstteki tabakadır. Dura mater Eski Yunanca “sert anne” anlamına gelir.

2- Araknoid mater: Örümcek ağı benzeri bir görüntüsü olduğundan Eski Yunancada “örümcekimsi anne” olarak isimlendirilmiştir. İnce ve saydam bir tabaka olup merkezi sinir sistemi için hava yastığı görevi görür.

3- Pia mater: Oldukça hassas ve damarlarla kaplı bu zar beynin tüm kıvrımlarını takip ederek sarmalar. Merkezi sinir sistemine en yakın tabakadır. Pia mater Eski Yunancada “yumuşak anne” anlamına gelir.

Menenjit Nedir?

Meninksin virüsler ya da bakteriler tarafından enfekte edilmesi sonucu oluşan beyin zarı iltihabına menenjit adı verilir. Menenjit genellikle baş ağrısı, ateş, ense sertliği gibi belirtilerle başlar.

Lomber Ponksiyon (Kaynak: Wikimedia Commons)

Teşhis ve tedavisinde oluşan gecikmeler hayatı tehlikeye sebep olabilir. Menenjitin teşhis edilmesinde lomber ponksiyon yöntemiyle belden beyin omurilik sıvısı alınması önemli bir tetkiktir.

Eski Yunanca: Meninx encephali
İngilizce: Meninx
Almanca: Die Hirnhaut