Nöroanatomi zor bir bilim olsa da, beyin lobları her bilim okuryazarının bilmesi gereken yapılar. Birkaç dakika içinde okuyabileceğiniz bu kısa yazıda beyin loblarını ve görevlerini tanıtıyoruz.
Beyinde lob mu var?
İnsan beyninde iki beyin yarısı, her bir beyin yarısında da dört adet lob bulunur.
Bu dört lob frontal lob, paryetal lob, temporal lob ve oksipital lob olarak adlandırılır.
Şimdi bu loblara, nerede bulunduklarına ve ne iş yaptıklarına sırasıyla bakalım:
1) Frontal Lob

Frontal lob (ön lob) beynin evrimsel olarak en son gelişmiş ve en büyük lobudur. Kompleks düşünme, planlama ve hareket gibi karmaşık işlemlerde önemli fonksiyonları bulunur. Alzheimer hastalığı başta olmak üzere tüm demanslarda (bunamada) en çok etkilenen beyin lobudur.
2) Paryetal Lob

Paryetal lob (yan lob) dokunma duyusunun algılanması ve duyuların birbirine entegre edilmesi için oldukça önemlidir. Burada oluşan beyin hasarları kollar ve bacaklar başta olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde hissizliğe, karıncalanmalara ya da batıcı tarzda ağrılara sebep olabilir.
3) Temporal Lob

Temporal lob (şakak lobu) konuşma, hafıza ve işitme gibi işlevlerde oldukça önemli görevler alır. Epilepsi hastalığında sıklıkla etkilenen bir bölgedir. Bu bölgedeki hasarlar genellikle konuşma ve hafıza problemlerine sebep olur.
4) Oksipital Lob

Oksipital lob (arka lob) özellikle görme duyusuyla ilgili işlevlerde çok önemlidir. Bu bölgenin, örneğin inme (felç) sonucu hasar görmesi kısmi ya da tam körlüğe sebep olabilir.
Bonus: İnsular Lob (İnsula)

Beyin kabuğunun altında, dıştaki 4 beyin lobunun altına saklanmış bir lobumuz daha vardır. İnsular lob olarak isimlendirilen bu lob limbik sistemin bir parçasıdır ve duygularımızın oluşmasında önemli bir rol oynar.
Bu yazıyı okuduktan sonra kimse “ben beynimde lob olduğunu bilmiyorum” diyemez. Yeni öğrendiğiniz bilgileri test etmek ve arkadaşlarınızla yarışmak isterseniz sizi NöroBlog Beyin Lobları Quiz‘ine alalım, buyrun: